首页 > 电子刊物 > 【借鉴】拥抱大自然,体育场馆也可以很小清新
【借鉴】拥抱大自然,体育场馆也可以很小清新
规划师杂志社   2018/1/31 10:06:31
 

德国多功能体育馆Schönberghalle
Schönberghalle / Herbert Hussmann Architekten

由专筑网李韧,杨帆编译

来自建筑事务所的描述:这座多功能体育馆坐落于历史街区“Pfullinger Hallen”的一个施瓦本阿尔卑斯山脉果园之中。该建筑部分与倾斜地形结合,使得两层的空间分别有不同的庭院和入口。运动员的主要通道位于地坪较低的一侧,直接通向比赛场地和更衣室。而参观者通道则位于上层空间,直接通向门厅,进而去往比赛场地上方的观众区。

Text description provided by the architects. In the vicinity of the historical “Pfullinger Hallen” by Theodor Fischer, the multifunctional gymnasium “Schönberghalle” is situated within one of the typical orchards of the Swabian Alps. The building is partly buried into the softly sloped terrain, forming front courts and entrances on two different levels. The main access for athletes is found on the lower level, together with the playing field and the changing rooms. The entry for visitors is placed on the upper level, leading directly to the foyer and further on to the spectator area above the playing field.

© Stefan Müller

© Stefan Müller

底层平面图/Ground Floor Plan

© Stefan Müller

立面由浅灰色防水预制混凝土制成,使建筑显得更具约束性。建筑的入口处镶嵌了橡木板,这与室内大厅的内墙面材质相同。地面与侧墙部分运用了较为坚固的材料,而室内大厅的墙面和天花板选用了高品质的橡木板。这种材质上的对比,使得室内大厅就像一个首饰盒般精致。在运动场区域,通高玻璃窗将室外风景引入室内,需要时人们可以打开外部遮盖物从而实现遮光效果。

The facade is made of anthracite pigmented, water-repellent precast concrete elements, giving the building a more restraining appearing. The entrances are visually accentuated by oak-wooden inlays and give a first impression of the material used inside the main hall. Robust materials are used in floor- and side room areas, whereas the walls and ceiling of the main hall exhibit high quality oak-wooded carpenter work. Due to the contrast of materials, the main hall is reminiscent of the inside of a jewelry case. In the sport area, floor-to-ceiling glass windows allow wide views of the picturesque surroundings. If necessary, the facade can be completely concealed by an exterior cover.

© Stefan Müller

© Stefan Müller

© Stefan Müller

在建筑顶层设置有一个小型体操室,这里有着大开窗,可以形成特别的框景效果。两个运动区域通过内部开窗形成视觉上的联系。体育馆更衣橱柜环绕着内部窗口而设置,形成了能够边休息边观看比赛的特殊区域。

A smaller gymnastic room on the top floor complements the sports areas. Here, a panorama window functions like a frame for the famous “Pfullinger Hallen”, appearing like a picture on the wall. Both sport rooms are visually connected via an interior window. Built around that interior window is the gymnastic rooms cabinet, forming a seating recess which offers a special place for watching the activities below on the field.

© Stefan Müller

© Stefan Müller

© Stefan Müller

© Stefan Müller

© Stefan Müller

© Stefan Müller

© Stefan Müller

© Stefan Müller

© Stefan Müller

© Stefan Müller

© Stefan Müller

场地平面图/Site Plan

一层平面图/First Floor Plan

剖面图/Section

建筑设计:Herbert Hussmann Architekten
地点:德国,普富林根
主创建筑师:Herbert Hussmann
项目团队:Herbert Hussmann, Henning Hinrichs, Christian Nowatzky
面积:3080.0 m2
项目时间:2016年
摄影:Stefan Müller
制造商:Mosa
施工管理:Albert List
户外设施:Hermann und Mang
结构工程:ARGE Taigel / Dehn
建筑物理:ebök GmbH
建筑工程设计:IVT GmbH
电气工程:ib/h2 GbR
消防顾问:Helmut Feil
土地力学:Büro für angewandte Geowissenschaften
健康与安全协调:Freddi Reiff
客户:Stadt Pfullingen

Architects: Herbert Hussmann Architekten
Location: Klosterstraße 110, 72793 Pfullingen, Germany
Lead Architects: Herbert Hussmann
Project Team: Herbert Hussmann, Henning Hinrichs, Christian Nowatzky
Area: 3080.0 m2
Project Year: 2016
Photographs: Stefan Müller
Manufacturers: Mosa
Construction Management: Albert List
Outdoor Facility: Hermann und Mang
Structural Engineer: ARGE Taigel / Dehn
Building Physics: ebök GmbH
Building Services Engineer: IVT GmbH
Electrical Engineer: ib/h2 GbR
Fire Protection Consultant: Helmut Feil
Soil Mechanics: Büro für angewandte Geowissenschaften
Health and Safety Coordinator: Freddi Reiff
Client: Stadt Pfullingen

来源:专筑网

版权归属原作者


[返回]
Copyright (C) 2013 All Rights Reserved 版权所有 规划师杂志社 桂ICP备05013918号 桂公网安备 45010302000195号
地址:广西南宁市青秀区月湾路1号南国弈园6楼 邮编:530029
电话:0771-2438012 传真:0771-2436269 E-mail:planner@21cn.net